Felmeddelande

User warning: The following module is missing from the file system: backup_migrate. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /home/mbelieve/public_html/d7multisite_live/includes/bootstrap.inc).

Kan man träna upp sin sångröst? Hur kan man enkelt börja?

Alla jag möter vill inte sjunga eller börja sjunga för att bli en etablerad artist. Många vill få utöva sång för att de mår bra att sjunga, tycker det är kul som hobby eller har det som sin allmänna "ventil" i livet. Hur kan man då komma igång med sångträningen?

Jag bruka säga att det är som att träna upp en muskel och få muskelminne.

Säkert har många sett på tv-programmet "Let's dance"! Där ser man hur de avancerar allt eftersom tiden går i programmet. Om du är vig i kroppen eller har bra rörlighet så är det klart lättare att följa din danspartner och koreografin. Hur som helst så är det otroligt mycket lättare att snabbt avancera om du har någon att följa och som skapar en koreografi för just dig. Samma sak kan man förenklat applicera på hur du kan börja träna din sångröst. Du kan själv hitta artister, låtar, sångröster, en coach  eller en pedagog du kan "följa" så du kommer igång med din träning. Det gäller att sjunga en hel del tid i veckan för att få fart på sångmuskulaturen. Tänk er att börja springa otränad en mil på en gång. Det funkar mindre bra så klart! Bättre att ta de stegvis och träna mindre sträckor varje vecka tills du fått tillräckligt bra kondition att ta dig an svårare utmaningar. Att springa en mil eller sjunga en storslagen ballad.

Jag älskar att jobba med att träna sångröster på alla slags nivåer. Jag tränar idag alltifrån en pensionärer som vill ta upp sin sångröst till en högre nivå till artister som ska stå inför miljoner tv-tittare.

Ibland är en elev rörlig i rösten men upplever att de inte har fantasin eller hittar inte låtar som passar för att den personen inte sjungit så länge. Det gör att de upplever att de inte kommer framåt i sitt sjungande. Jag brukar efter att ha hört eleven kunna tipsa om låtar som kan passa deras röstläge och röstkaraktär. Att tillsammans hitta artister de kan relatera till och bli inspirerade av är en del i mitt coachande. Personligen tycker jag det är toppen om låtarna går att hitta på nätet så att eleven kan direkt efter lektionen börja träna på egen hand. Idag finns det massor med versioner på en och samma låt på youtube. Du behöver hitta det som passar dig att följa och sätta upp mål. Det som blir enkelt och roligt kommer du lättare börja utöva på en gång!

Om du har ett gäng låtar eller artister att sjunga till så blir det snabbt några timmar sång i veckan och du får upp din röstkondis.

När du har låtar du gillar att sjunga så blir det naturligare att hitta teknik i dom tillsammans med mig. Jag gillar verkligen att jobba på det viset med elever, att utgå ifrån låtar, och hitta mål med sin träning på det sättet. Många vet vad de vill uppnå men kanske inte hur? En annan elev är kanske stelare i sina muskler och får då ett mindre "omfång". Det kan så klart begränsa valet av låtar att sjunga. Då brukar jag kolla upp när eleven sjunger vart det sitter spänningar eller "stelhet", vad som händer när eleven ex. ska upp på höjden med rösten.

I många fall jag möter handlar "stelhet i rösten" ofta om kopplingen till nacke och rygg men det ska jag berätta mer om i nästa inlägg om röstträning.

Det finns många coacher, pedagoger, tekniker och du behöver hitta de som funkar för dig. Viktigt att det ska vara kul, ge resultat och kännas motiverande!

Det är aldrig försent att börja sjunga - glöm inte det!

/ Susanne