Felmeddelande

User warning: The following module is missing from the file system: backup_migrate. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /home/mbelieve/public_html/d7multisite_live/includes/bootstrap.inc).

Råd och tips om näsan vid förkylning

I mitt arbete med att röstcoacha både artister och nybörjare får jag ofta frågor kring hur man ska göra när man är rösttrött?

Det finns så klart många olika anledningar till att man blivit "trött" eller sliten i sin röst. Jobbar du dagligen mycket med din röst så behöver du snabbt kunna felsöka och förebygga slitning av rösten i väntan på tid hos läkare.

Råd och tips om näsan vid förkylning:

  1. Håll näsan öppen genom koksaltlösning (finns i sprayform på Apoteket). En spray kostar ca 35-50 kr på Apoteket.

  2. Vanlig nässpray ska du vara sparsam med så du inte tar för mycket och använda enligt råd på förpackningen. Jag föreslår att du tar den innan sängdags och någon gång mer under dagen.

  3. Om du har fått mycket snor i näsan använd en "näskanna" (se bild) och sila näsan ren från snor med egen blandning av salt och vatten. Koksaltet kan du ta många gånger under dagen för det "tvättar" näsan. Näskanna i plast kan du köpa på någon hälsokostbutik och den kostar kring 150 kr. Sila morgon och kväll med kannan vid förkylning. Känn efter att saltblandningen blev bra innan du silar hela kannan. Det ska inte svida och kännas som när man får "kallsup". Rätt blandning gör att det bara känns skönt och ha med fördel lite varmare än ljummet vatten.

  4. Om näsan är täppt så torkar kanterna på stämbanden ut, berättar en phoneater (stämbandsläkare) som jag jobbar med. Därför är det väldigt viktigt att hålla näsan öppen!