Felmeddelande

User warning: The following module is missing from the file system: backup_migrate. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /home/mbelieve/public_html/d7multisite_live/includes/bootstrap.inc).

Igår hade jag hela bandet Jannez hos mig i några timmar på kvällen för coachning.

För några veckor sedan hörde de av sig för att höra sig för om jag skulle hinna med att ta mig an deras sångröster.

Att sjunga i ett dansband som turnerar heltid är krävande och speciellt. Ingenstans blir du så nära allt och alla. Du reser och bor i buss med dina arbetskamrater dygnet runt. Du tar själv hand om dina fans och din publik. Din publik som dansar roterar som dessutom på golvet vilket  i sig gör att du har möjlighet att se alla i ögonen, fantastiskt, personligt och många blir man till ögonen vän med. Att se och bli sedd kan både bli ett givande och ett tagande. Under en kväll sjunger du 50-60 låtar  i ett dansband. Vilken artist sjunger så måååånga låtar på en och samma kväll?

Du turnerar varje vecka med gigg 3-4 dagar året om. Under högsäsong på sommaren kan de populära banden ha uppemot 15-20 spelningar på en månad!!!!

Det är klart de blir trötta behöver "påfyllning", tips, träning, och nytt tänk kring sitt artisteri för att hålla ångan uppe. Många som inte sjunger tänker nog inte på hur jobbigt det är att sjunga så mycket på en och samma kväll, vilken röstkondis och psyke det kräver. Vi vill ju dessutom som både sångare och publik att det alltid ska låta grymt bra varje kväll!

Ni kan ju tänka er vilka slitvargar artisterna i dansbanden är.

Jag har själv turnerat i dansband i två omgångar ca 5 år heltid så därför har jag har bra koll på läget.

Förutom att spela ca 50 låtar flera kvällar i veckan så spelar de in i studio, skriver låtar, roddar upp och ner sin scenteknik, sköter sin och fanbase. De får göra många gånger egen PR och driva sitt arbete och artisteri framåt på egen hand i en värld där inte media självmant hakar på. De får många gånger skapa sitt "brus" och hitta vägar att "pitcha" sig själva. Tänkt vilket arbete, snacka om teamwork och ansvar. Att pussla ihop familjeliv och fritid med detta jobb är också ett otroligt klurigt. Men med mycket hjärta, passion för sin publik och sitt gäng går allt!

Nästa gång du ser, träffar eller hör ett dansband tänk på det jag berättat och ha stor respekt.

De gör det bra. Beundransvärt bra!

Nu till Jannez igen, vilka härliga killar att coacha! Vi började igår nosa på viktiga delar jag lärt mig genom åren i sångteknik, hur de ska tänka i studio och live. Vad som här skillnad. Hur de kan förbättra sin ergonomi genom att bli medveten om hur de står eller sitter när de är ute och spelar. Mycket av tekniken går att snabbt få fart på genom att hitta koppling till nacke, rygg, käke och tungan. Hur sångaren trycker ut sin röst genom sin kropp, vart det "klämmer", känns trögt, hakar upp sig eller inte går att kontrollera som man önskar.

Att försöka ta bort fysiska hinder i rösten och få alla att se att det går att utvecklas oavsett ålder är min grej!

Här några ord från Jörgen i Jannez:
"Du lockar fram saker man inte trodde var möjligt. Vi ser så fram emot ett gott samarbete :)"

Att komma till god nytta - det är en fantastisk dag på jobbet helt enkelt!

Kram på er

/ Susanne